سنسور القایی(Inductive Sensor)چیست؟ و چگونه عمل میکند؟
سنسور القایی(Inductive Sensor)چیست؟
یکی از پرکاربردترین نوع سنسورها، سنسور مجاورتی القایی است که انواع مختلف از جمله سنسور القایی، سنسور خازنی،سنسور مغناطیسی، سنسور فوتو الکتریک و سنسور آلتراسونیک دارد. سنسور القایی، سنسوری بدون تماس یا مجاورتی است که تنها در مقابل فلزات عکس العمل نشان میدهد و میتواند بخش فلزی را شناسایی کند و اطلاعات را به المان های الکتریکی مانند رله ها، شیرهای برقی، سیستم های اندازهگیری و مدارات کنترل الکتریکی مانندPLCارسال کند.
سنسورهای القایی سنسورهای بدون تماس هستند که اساسا بر مبنای مدارهای مغناطیسی بنانهاده شده اند، از این رو به آنها سنسورهای الکترومغناطیسی نیز می گویند. این سنسور ها تنها در مقابل فلزات عکس العمل نشان می دهند و میتوانند فرمان مستقیم به رله ها، شیرهای برقی، سیستمهای اندازهگیری و مدارات کنترل الکتریکی ارسال نمایند.
نحوه عملکرد سنسور القایی
سنسور از یک حلقه القایی تشکیلشده است.
ساختمان این سنسورها از سهطبقه تشکیل میشود: اسیلاتور، اشمیت تریگر،تقویت خروجی.
قسمت اساسی این سنسورها از اسیلاتور با فرکانس بالا تشکیل یافته که میتواند توسط قطعات فلزی تحت تأثیر قرار گیرد. این اسیلاتور باعث به وجود آمدن میدان الکترومغناطیسی در قسمت حساس سنسورمیشود. نزدیک شدن یک قطعه فلزی باعث به وجود آمدن جریانهای گردابی در قطعه گردیده و این عمل سبب جذب انرژی میدان میشود و درنتیجه دامنه اسیلاتور کاهش مییابد. ازآنجاکه طبقه دمدولاتور آشکارساز دامنه اسیلاتور است درنتیجه، کاهش دامنه اسیلاتور توسط این قسمت به طبقه اشمیت تریگر منتقل میشود. کاهش دامنه اسیلاتور باعث فعال شدن خروجی اشمیت تریگر گردیده و این قسمت نیز بهنوبه خود باعث تحریک طبقه خروجی میشود.
القای نوسان حلقه با توجه به مواد داخل آن تغییر میکند و ازآنجاکه فلزات بسیار مؤثرتر از سایر مواد هستند، حضور فلز باعث افزایش جریان از طریق حلقه میشود. این تغییر را میتوان با حسگر مدار تشخیص داد و پسازآن، هر زمان که فلز شناسایی میشود، دستگاه دیگر سیگنال میدهد.
مزیت سنسور القایی
سنسورهای القایی به سبب ساختار مناسبی که دارند در محیطهای آلوده، چرب و روغنی بهخوبی عمل نموده و به همین دلیل در اتومبیلها بسیار مورداستفاده قرار میگیرند. همچنین در این نوع از سنسورها لغزش قسمتهای متحرک بر هم، باعث ایجاد نویز نمیشود. بهطورکلی اگر بخواهید که کمیتهای فیزیکی مانند جهت، حضور یا عدم حضور، جریان را اندازهگیری کنید و قصد استفاده از سنسورهای مغناطیسی را داشته باشید، ابتدا باید این کمیتها یک میدان مغناطیسی را به وجود آورند و یا تغییری در میدان مغناطیسی سنسور ایجاد نمایند تا این سنسور این تغییر را احساس کرده و آن را توسط یک مدار به جریان و یا ولتاژ مناسب تغییر دهد.
کاربرد سنسور القایی در کنترل صنعتی:
- اندازهگیری فاصله از قطعه.
- جداسازی قطعات با ابعاد مختلف.
- اندازهگیری ضخامت قطعات فلزی.
- تشخیص قطعات فلزی شکسته دستگاههای مختلف صنعتی.
- جداسازی قسمت فلزی قطعات.
- آشکارسازی هرگونه تغییر در دندانه چرخدندههای فلزی.
- اندازهگیری و كنترل سرعت و آشکارسازی حرکتهای مكانيكي.
عوامل تأثیرگذار بر فاصله حساسیت (تشخیص) سنسورهای القایی
در سنسورهای القایی سر تخت که شیلد نیز نامیده میشوند، فقط اجسام فلزی که رو به روی آن قرار بگیرند قابلتشخیص هستند. نکته مهمتر اینکه فاصله حساسیت این سنسور القایی نسبت به سنسورهای غیر شیلد کمتر است. سنسورهای غیر شیلد علاوه بر روبرو، فلزاتی که در مجاورت آن قرار بگیرند هم تشخیص میدهد. البته نکته قابلتوجه این است که تشخیص جسم در همه جوانب سنسور صورت نمیگیرد و معمولاً در دونقطه که رو به رویهم هستند عمل دیدن انجام خواهد شد.
فاصله حساسیت سنسور القایی بستگی به نوع فلز در حال تشخیص دارد. فلزات آهنی مانند آهن و فولاد، محدوده سنجش بیشتری را ایجاد میکنند. درحالیکه فلزات غیر آهنی مانند آلومینیوم و مس، ممکن است فاصله تشخیص را تا 60 درصد کاهش دهند.
سنسور القایی با توجه به ماهیتی که دارد یک سنسور بسیار مفید و کاربردی در صنعت است و نسبت به قسمت آن است.
سنسور نامور
نوع خاصی از سنسورهای القایی هستند که به سنسور نامور معروفاند. این سنسورها به دلیل محدودیتی که در جریان و ولتاژ آنها وجود دارد، در محیطهایی که خطر انفجار وجود دارد استفاده میشوند. به همین دلیل به سنسور نامور، سنسور ضد انفجار نیز گفته میشود.
نحوه کارکرد انکودر؟ و انواع انکودر ؟
رگولاتور خازنی چیست؟ ضریب توان رگولاتور؟
اتوکد الکتریکال AutoCAD Electrical چیست ؟ و چه امکاناتی دارد؟