سنسور مجاورتی چیست؟
سنسور مجاورتی چیست؟
سنسور مجاورتی حسگری است که بدون تماس فیزیکی با اشیاء، قادر به تشخیص وجود و یا عدم وجود شیء است. یک سنسور پروکسی (مجاورتی) معمولاً سیگنالی را از خود منتشر و سپس به بررسی تغییرات محیط، توسط سیگنالهای برگشتی میکند. این سیگنالها میتواند بهصورت یک میدان الکترومغناطیسی، الکترواستاتیکی و یا پرتویی از تشعشات الکترومغناطیسی باشد. از مزایای این سنسورها میتوان به کارکرد خوب این سنسورها در محیطهای صنعتی با آلودگی زیاد، درون یک مایع یا محیط جامد اشاره کرد. این سنسورها در صنعت کاربرد بسیار زیادی مانند تشخیص فاصله اشیاء، تشخیص و اندازهگیری ضخامت، تعیین یک سطح و... دارند.
انواع سنسورهای پروکسی (مجاورتی)
سنسورهای مجاورتی بنا بر نوع و مکان کاربرد انواع مختلفی دارند. در زیر انواع آن و نوع عملکرد هرکدام آمده است.
سنسور نوری
سنسورهای نوری دودستهاند. دسته اول این سنسورها بهصورت جفت سنسور میباشند که یک سنسور بهعنوان فرستنده و سنسور دیگر که در مقابل فرستنده قرار میگیرد بهعنوان گیرنده میباشد. دسته دوم تنها یک سنسور بهصورت فرستنده و گیرنده عمل میکند و در مقابل آن آینه قرار دارد که امواج ارسالی را به خود سنسور برمیگرداند. در دو نوع بالا روش کار به این صورت است که اگر جسمی امواج ارسالی به گیرنده را قطع کند گیرنده متوجه وجود جسم میشود.
سنسور خازنی
سنسورهای خازنی همانطور که از نامشان هم پیداست بهصورت یک خازن عمل میکنند. اگر جسمی در میدان این سنسور قرار بگیرد ظرفیت خازنی تغییر کرده و سنسور متوجه حضور جسم میشود. سنسورهای خازنی قابلیت تشخیص هر نوع جسمی (پلاستیک، چوب، فلز و ...) را دارند.
سنسور القایی
سنسورهای القایی یک از پرکاربردترین سنسورها در صنعت میباشند. اساس کار این سنسورها به این صورت است که این سنسورها مانند سلف عمل کرده و از خاصیت القایی آن جهت آشکارسازی اجسام استفاده میشود. میدان اطراف این سنسور دارای یک دامنه و فرکانس ثابت میباشد و در صورت قرارگیری جسم فلزی در این میدان، نوسانات و دامنه صفر شده و سنسور متوجه حضور جسم میشود. باید به این نکته توجه کرد که سنسورهای القایی فقط قادر به تشخیص اجسام فلزی و رسانا هستند.
سنسور آلتراسونیک
امواج مافوق صوت به امواجی که در محدوده 20 تا 50 کیلوهرتز قرار دارند گفته میشود. سنسورهای آلتراسونیک با استفاده از امواج مافوق صوت کار میکنند. نحوه کارکرد این سنسورها به این صورت است که سرعت موج و اختلافزمان بین ارسال و دریافت محاسبهشده و فاصله جسم تا سنسور اندازهگیری میشود. این سنسورها بهصورت پالسی میباشند، یعنی مثلاً در هر 2 ثانیه یکبار یک پالس ارسال و فاصله اندازهگیری میشود. بیشترین استفاده از سنسورهای آلتراسونیک در سرعتسنج ها، فلومترها، سطح سنجها و ... میباشد.