رله چیست؟
رله به زبان ساده:
رله یک قطعه الکترومکانیکی است که کاربرد آن در مدارات الکتریکی مانند یک کلید ساده میباشد با این تفاوت که برخلاف کلید که برای باز و بسته شدن آن باید بهصورت دستی عمل کرد در رله باز و بسته شدن بهوسیله جریان الکتریکی انجام میشود.
استفاده از رله این امکان را به ما میدهد که بتوانیم دو بخش مجزای یک سیستم را که دارای دو منبع ولتاژ مختلف هستند، از هم جدا کنیم. بهعنوانمثال با این قطعه میتوانیم یک موتور الکتریکی ۲۲۰ ولت را بهوسیله میکرو کنترلر که دارای ولتاژ ۵ ولت است بدون هرگونه اتصال فیزیکی بین آنها راهاندازی کنیم.
نحوه کار رله:
نحوه کار رله شباهتهای زیادی با کنتاکتور دارد؛ بهطورکلی اساس کار آن بر پایه نیروی الکترومغناطیس و جذب یک قطعه فلزی توسط سیمپیچ است. و مانند کنتکاتور ها از تیغههای NC و NO بهرهمنداست .
وقتیکه رلهها را خریداری میكنید باید نسبت به چند متغیر دقت داشته باشید:
1. ولتاژ و جریانی كه برای حركت دادن تیغه لازم است.
2. ولتاژ و جریان بیشینهای كه میتواند در تیغه و اتصالات آن به وجود آید.
3. تعداد تیغهها (بهطورکلی 1 الی 4)
4. تعداد اتصالات تیغهها (بهطورکلی 1الی 4)
5. کنتاکت ها که میتوانند بهطور طبیعی باز یا بهطور طبیعی بسته باشند. منظور از حالت طبیعی زمانی است که به سیمپیچ رله ولتاژی متصل نباشد. در یک رله ممکن است چندین کنتاکت وجود داشته باشد. کنتاکت هایی که درحالت طبیعی باز هستند را normally open یا NO و کنتاکت هایی که در حالت طبیعی بسته هستند را normally close یا NC میگویند.
رله حالتجامد (SSR) یا (Solid State Relay)
در این نوع رلهها هیچگونه سیمپیچ، فنر، یا کنتاکت مکانیکی وجود ندارد. تمام رله از مواد نیمههادی ساخته شده است. چون هیچگونه قطعه مکانیکی در رله وجود ندارد زمان سوئیچ کردن آن سریعتر از رلههای الکترومکانیکی میباشد. مزیت دیگر این رلهها طول عمر بیشتر آنها نسبت به رلههای الکترومکانیکی است. همچنین جریان راهاندازی خیلی پایین و بستهبندی کوچک، رلههای حالتجامد را برای میکروپروسسورها و سوئیچینگ با مدار منطقی مناسب میسازد. بعضی رلههای حالتجامد گزینه کنترل فاز دارند که برای کنترل سرعت موتور و کنترل نور مناسب میباشند.